diumenge, 16 de gener del 2011

D'ULLASTRELL A BRASIL...

ELS TIETS DE L'ONA, EL PEP I L'HELENA HAN ESTAT AQUESTES VACANCES DE NADAL A ULLASTRELL I ENS VOLIEN VISITAR.  PERÒ HAN MARXAT QUAN ENCARA NO HAVÍEM COMENÇAT LES CLASSES. L'ONA ENS HO EXPLICA...



- ONA - US EXPLICARÉ D'ULLASTRELL FINS A BRASIL. VOLEM SABER ON ESTÀ BRASIL PERQUÈ ALLÀ VIUEN L'HELENA I EL PEP QUE SÓN ELS MEUS TIETS. L'HELENA PARLA BRASILER.
- GERARD B. - VA VENIR L'ANGÈLICA SÀTIRO DEL BRASIL.
- ONA - L'HELENA SAP MOLTES COSES... TÉ UNA BOLA AL SEU MÒBIL, TÉ UNA FOTO DEL BRASIL ON ESTAN ELS SEUS NENS PERQUÈ COM QUE ÉS MESTRA... NO SÓN DE LA NOSTRA MIDA, SÓN MÉS GRANDETS.
- OT - QUANTS ANYS TENEN?
- ONA - JO NO HO SÉ. PARLA EN DOS IDIOMES. LA MEVA MARE LI PREGUNTA NOMS A L'HELENA, COM ES DIU PEIX... ENCARA NO ENS ENTENEM, NOMÉS UNA MIQUETA. L'HELENA VOLIA VENIR A LA NOSTRA CLASSE A VISITAR-NOS, ARA S'HA ANAT AL BRASIL I ESTARÀ DIES SENSE VENIR.
- LAURA - PARLAREM AMB ELLA PEL BLOC.
- FERRAN - AMB UN CARTA.
- ONA - SEMBLA QUE ESTÀ MOLT A PROP, PERÒ DE VERITAT ESTÀ MOLT LLUNY.
- ARIÀ - EL BRASIL ESTÀ AL DARRERA D'ULLASTRELL?


- LUCIA - NO, ESTÀ A BAIX, NO VEUS QUE L'ONA FA LA RATLLA CAP A BAIX?

ESTEM ESCRIVINT LA CARTA, DE SEGUIDA QUE L'ACABEM LA POSAREM AL BLOC


5 comentaris:

  1. Hola Aventurers i Aventureres!
    Sóc el Pep, el tiet de l'Ona i visc al Brasil des de fa quatre anys. Jo i la meva nòvia, l'Helena, vàrem estar a Catalunya durant aquests Nadals. Bé, crec que l'Ona ja us ho ha explicat.
    Estem molt contents que us interessi saber coses del Brasil, perquè és un país fantàstic i ple de coses per descobrir...Mentre escriviu la carta, us en faré quatre cèntims.
    No està al darrere d'Ullastrell, no. Està més aviat cap al Sud, i per arribar-hi s'ha d'atravessar l'oceà Atlàntic, que com heu vist al mapa, és molt i molt gran.
    Al Brasil hi viu gent d'arreu del món. Primer hi vivien tant sols els indis; després van anar a viure-hi molts europeus (principalment portuguesos); després van venir africans que treballaven al camp obligadament, doncs eren esclaus; i finalment van venir els japonesos.
    Brasil és un dels països més grans del món; hi ha una selva grandiosa que es diu Amazones on hi viuen tota mena d'animals, plantes i també persones, els indis. També té moltíssimes platges que no s'acaben mai on hi va gent de tot el món perquè fa calor durant tot l'any; Aqui, durant l'hivern la gent es banya a la platja en comptes d'anar a esquiar, doncs no n'hi ha pas de neu.
    Un altre dia us explicarem més coses i us ensenyarem fotos. El proper comentari el farà l'Helena en portuguès, a veure si l'enteneu què diu.
    Molts records a tothom!
    Pep Capdevila

    ResponElimina
  2. Olá à todos, Crianças e Professores!

    Sou Helena, a namorada do Pep. Estive de férias na cidade de vocês, bem como para as festas de fim de ano. Esta foi a segunda viagem e, gostei muito. Tive a oportunidade de vivenciar um jeito um pouco diferente de comemorar estas datas (por exemplo o Tió, somente vi ai) e para mim foi bastante significativo e importante. Também assisti a apresentação de vocês (concerto) e fiquei encantada com tudo que vi. Não consegui visitá-los na escola, mas na próxima viagem o farei, se tudo der certo.Vivo em Maringá e sou professora de crianças com idade entre 07 e 10 anos. Leciono Língua Portuguesa e Matemática numa escola privada. Nesta escola que trabalho há bastantes japoneses, pois Maringá há muitos imigrantes, sendo do Japão, italianos, portugueses, espanhóis etc.Gosto muito de ser professora e é a profissão que escolhi e pretendo ser por muito tempo. Bom, a cidade a qual moro é considerada uma das mais arborizadas do país e uma das mais verde do mundo. Esta cidade fica no interior do Paraná, Sul do Brasil. Vale a pena visitar.
    Fico muito contente em poder estar falando com vocês um pouquinho do que faço, onde moro. Espero poder manter o contato com vocês e falar um pouco mais deste país que mais parece um continente, de tão grande que é!
    Caso não entendam alguma palavra, por favor perguntem.
    Abraços à todos e vamos nos falando.
    Helena

    ResponElimina
  3. Eps!! Aventurers i aventureres!!!! quina carta més interessant que esteu escrivint... ja tinc ganes de llegir-la!
    Sóc la Mireia, la mare de l'Ona i germana del Pep, jo també he estat a Brasil, i us confirmo tot el que el Pep i l'Helena us estan explicant del maravellós que és aquest país: Brasil, és tant gran i tant bonic... i les persones que hi viuen són molt carinyoses, els hi encanta parlar molt, explicar moltes coses i sempre estan rient! són molt alegres!I per això les seves festes sempre són molt molt alegres també, una de les més importants són els carnavals! ara, al mes de febrer, tot Brasil es para (de vacances) per celebrar els carnavals, estigueu al cas, a la televisió o pel you tube d'internet podeu veure com celebren aquesta festa, és molt bonic i és notícia a tot arreu! Durant els carnavals ballen samba, és un gest que tenen molt bonic, es balla fent saltirons i movent la cadera d'un costat a l'altre, i canten moltes cançons de samba i ritmes en bossa nova, sabeu qui sap cantar molt i molt bé bossa nova??? la Nuri Palet!!! si li pregunteu segur que un dia us en ensenya ;-)
    Una forta abraçada per totes i tots!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  4. Hola de nou a tots i totes!
    Us explicarem algunes coses més sobre el Brasil amb l'ajuda d'algunes fotos que de ben segur us agradaràn.
    Com que aqui no ens és possible fer un comentari amb fotos, us demanem que les baixeu mitjançant el següent enllaç:
    http://www.megaupload.com/?d=HMMTF2CL
    (Per descarregar-les heu d'esperar el comptador de segons que apareix a la pàgina).
    Com que tant sols veien les foton no n'hi ha prou, us les comentaré en aquest comentari. Haureu de buscar una solució per poder veure les fotos i llegir els comentaris al mateix temps!!

    Fotos 1 i 2- Al Brasil hi ha moltíssimes platges. N'hi ha algunes que són tant llargues que sembla que mai s'hagin d'acabar... A les platges del nord, hi fa tanta calor que la gent es banya durant tot l'any. En canvi, a les platges de sud és com aqui a Catalunya: només t'hi pots banyar durant l'estiu.

    Foto 3- Aquestes són unes de les catarates més importants del món, es diuen Catarates de Foz de Iguazú. Hi baixa moltíssima aigua perquè el Brasil és un país tropical i hi plou molt. Hi ha moltíssims rius per tot arreu. D'aigua no en falta!!

    Foto 4- També hi ha molts animals. En aquesta foto apareixen uns cocodrils, que en portuguès es diu "jacaré", un nom que té origen indígena.

    Foto 5- Com que el Brasil és tant gran, tenen molt terreny per a que les vaques pastin. N'hi ha moltíssimes! Molta de la carn de vedella que ens menjem a Catalunya vé ddel Brasil. De totes formes, aixó té el seu costat dolent: per tal que les vaques puguin pastar, és necessari tallar part de la selva. I tot i que al Brasil hi ha la selva més gran del mon, si continuen tallant-ne els arbres, algun dia s'acabarà...

    Foto 6- I amb tantes vaques, és clar, hi ha molta carn per a menjar també!! (el coneixeu a aquest de la foto??)

    Foto 7- També hi ha molts arbres que donen fruita. Fins i tot a les ciutats hi ha bars especiatzats en fer-ne sucs. I són boníssims!! Algunes fruites són les mateixes que aquí, però n'hi ha moltes que nosaltres no les tenim. A si coneixeu alguna de les següents fruites: Abacaxi, Manga, Mamão, Banana, Goiaba, ...

    (continua al pròxim post...)

    ResponElimina
  5. Foto 8- Això és una església típica Colonial. Això vol dir que va ser construida per europeus a l'època que el Brasil era conquerit per gent d'aqui el nostre continent.

    Foto 9- En aquesta foto surt tot de gent fent esport a la famosa platja de Copacabana, a la ciutat de Río de Janeiro. Us l'ensenyo perquè es veu com a la gent li agrada molt de fer esport aqui. Als brasilers els agrada estar ben bonics!

    Foto 10- Això és una Roda de Capoeira. Es tracta d'un art marcial que sembla una dança. Se la van inventar els esclaus per tal de poder-se entrenar: ho havien de fer de forma amagada perquè els seus amos no els deixaven practicar arts marcials. Els amos només volien que traballéssin i no s'escapéssin mai!!

    Foto 11- Aquests estan tocant tambors durant una desfilada de carnabal. Els agrada molt fer música amb percussió, igual que la Capoeira, és una herança dels esclaus que van venir de l'Àfrica.

    Foto 12- Fins ara només us hem ensenyat coses boniques, però no tot és així... Brasil és un país que hi ha bastanta pobresa i desigualtat. Hi ha gent que té de tot i al costat n'hi ha d'altres que no tenen gairebé res. En aquesta foto es veu una favela, que és un barri pobre que està edificat al peu d'una muntanya, de forma desordenada i una mica caòtica. Us ensenyo aquesta foto perquè veigueu com els barris pobres i rics estàn barrejats. Això provoca que de tant en tant hi hagi robatoris i atracaments.

    Foto 13- En aquesta foto es veu com hi ha gent més pobre que viu apilonada i aprofiten tots els racons. Aquests fan servir la via del tren per a posar la seva paradeta amb coses per vendre. Quan vé el tren, tots han de córrer a treure-ho tot si no volen que el tren els hi axafi!

    Fotos 14 i 15- Això és Maringá, la ciutat on vivim l'Helena i jo. És una ciutat del tamany de Terrassa i hi ha moltíssims arbres. Aquest llac que es veu, és un parc que està al bell mig de la ciutat.

    Bé, espero que us hagin agradat les fotos. I espero que us el Brasil us estigui agradant molt també!!

    Fins la pròxima!!

    Pep i Helena

    ResponElimina